hoe start jij het nieuwe jaar?

adminBlog

Hoe start jij 2020? Ben jij iemand die elk jaar weer begint met de goede voornemens maar halverwege januari al gefrustreerd raakt en alles over boord gooit (#fuckdegoedevoornemens)?

Ik begrijp het wel. Een nieuw jaar voelt als een nieuwe bladzijde, het voelt alsof alles weer even mogelijk is. Er zijn misschien dingen gebeurd in het oude jaar waar je niet blij mee bent of die je pijn hebben gedaan, die laat je nu letterlijk een jaar achter je. Er staan weer 12 maanden voor je klaar, 4 seizoenen en 52 weken. Het kan een jaar worden waarin je de boel omgooit, een jaar waarin er een nieuw life-event op je pad komt (een baby, huis, een baan, een partner), een jaar waarin je verliest of een jaar waarin je wint. Kortom, alles is mogelijk. Dat is de magie van het nieuwe jaar. Hoewel het magisch kan voelen en kan voelen alsof alles anders wordt is de (harde) werkelijkheid dat jij nog steeds hetzelfde bent, jij verandert niet van 31 december op 1 januari. En vaak is dat wel wat we van onzelf vragen, we vragen van onszelf een gedragsverandering in eten, bewegen, omgang met anderen, werk etc. Maar zeg nu eerlijk, is dat je ooit gelukt in één keer? Dus waarom zou het je nu wel gaan lukken? Mijn vraag aan jou is, waarom doe je aan goede voornemens? Wat zit daar achter? Wat maakt dat je het elk jaar weer opnieuw probeert? En wat maakt dat het je ook elk jaar niet lukt?

Het is niet dat ik je wil ontmoedigen, ik wil je alleen de waarheid vertellen. Je een spiegel voorhouden. En je een andere benadering aanreiken. Want weetje, ik geloof wel in de magie van een nieuw jaar omdat het alles weer even open zet. Het is een jaarlijks terugkerend punt waarin je kunt reflecteren en vooruitkijken, afscheid kunt nemen en kunt dromen. En zo’n terugkerend punt is ontzettend waardevol in het leven van alledag waarin alles maar snel gaat en voorbij is voordat je het door hebt. Gebruik dit punt, gebruik dit punt om te reflecteren en naar binnen te gaan. Want goede voornemens komen wel ergens uit voort. Uit een verlangen, een wens, een gevoel. En op het moment dat je het verlangen gaat herkennen heb je een kracht in handen die veel sterker is dan een voornemen. Een verlangen is als een brandend vuur, het stuurt je aan, duwt je voort en geeft je de moed om dingen te doen die je niet durft, het geeft je doorzettingsvermogen en discipline. Het brengt je zoveel verder dan dat een voornemen kan doen. Een voornemen is vaak gebaseerd op dingen die je niet meer wilt doen (niet meer zeuren, snoepen, luieren) of dingen waar je ontevreden over bent (je gewicht, je uiterlijk, je baan). Een verlangen gaat uit van jezelf, je innerlijke zelf, de bron, van liefde en is dus veel meer een gevoel. En geloof me, iets doen vanuit gevoel is zoveel sterker dan iets doen vanuit je hoofd.

Mijn voornemen in 2019 was om te gaan beginnen voor mezelf, ik had een plan om de zakelijke commerciele wereld te gaan veroveren met mijn scherpe adviezen voor organisatieontwikkeling. Veel uitdaging en prestatiegerichtheid, zo had ik het voor ogen. Maar toen ik bezig ging met mijn verlangens kwamen daar woorden uit zoals moed, sprankelen, veiligheid, bezieling en tevredenheid. En toen ik vanuit dat verlangen keek naar het plan wat ik voor ogen had besefte ik dat het helemaal niet was wat ik ten diepste wou. Mijn verlangens stuurde mij een andere kant op, een kant waar ik moed voor nodig had. En zo werd mijn verlangen om yoga-docente te worden geboren. Als ik lesgeef voel ik mij sprankelend, tijdens mijn lessen creeër ik veiligheid en na afloop voel ik mij tevreden over de les die ik heb gegeven. Waarom? Omdat ik mijn hart gevolgd heb, omdat ik iets heb gedaan waarin ik volledig mezelf kan zijn. En daar heb ik elke dag opnieuw weer moed voor nodig. Dit waren mijn kernverlangens voor 2019 en ze hebben me gebracht op de plek waar ik nu ben, een plek die goed voelt, een plek waarin ik nieuwsgierig ben en uitzie naar wat 2020 mij gaat brengen. Wat is ten diepste jouw verlangen?

Wil je hiermee aan de slag?
– Abonneer je op mijn nieuwsbrief en ontvang nu gratis het werkblad ‘’Jouw Intenties voor 2020”
– Koop het boek ‘’Het plan van je verlangen van Danielle Laporte’’, een praktisch lees- en werkboek om aan de slag te gaan met jouw verlangens.
– Plan een gratis KLIKgesprek met mij, ik help je graag op weg in dit proces.